MEMILIH TAPAK PERKHEMAHAN

1. SUMBER ASAS
Untuk memilih wilayah maupun tapak perkhemahan yang bagus, perkara yang paling utama untuk diambil kaprah adalah sumber alam semulajadi terutama punca air. Punca air yakni penting untuk kita memasak, minum, membersihkan diri dan sebagainya. Melainkan demikian itu anda DILARANG berkhemah terlalu dekat dengan sungai dikawasan hulu atau berbukit. sekiranya hujan dikawasan ini, terutama di sebalah hulu, paras air akan tiba-tiba naik dengan pesat.

2. BENTUK MUKA BUMI
Format muka bumi yang layak yakni tanah rata dan kering. Kedudukan tanah hal yang demikian haruslah tinggi sedikit ketimbang wilayah disekitarnya untuk mengelakkan air bertakung / banjir saat hujan lebat. Permukaan tanah juga wajib tak berbatu-batu kerana dia tak menyelesakan saat tidur. Tambahan pula, dia boleh merosakkan alas khemah anda.

TIDAK digalakkan untuk mendirikan khemah di bawah pokok yang besar maupun yang telah tua. Kerana dikhuatiri dahan yang besar dari pokok hal yang demikian akan menghempap khemah anda. Anda juga semestinya menetapkan bahawa tapak perkhemahan anda jauh dari semak dan belukar kerana wilayah semacam ini yaitu daerah sarang serangga maupun hewan merayap seperti ular, kala jengking dan lipan. Bukan itu sahaja, tunas lalang yang tajam boleh mengoyakkan khemah.

Melainkan anda juga diingatkan agar tak mencari wilayah yang terlalu lapang, sekurangnya tak jauh dari daerah anda memiliki pokok atau bukit untuk mengelakkan ancaman angin. Anda juga dilarang untuk mendirikan khemah yang terlalu dekat dengan kaki bukit kerana bahaya tanah roboh.

3. PERHUBUNGAN
Wilayah yang anda pilih sekurang-kurangnya memiliki metode untuk berhubung dengan orang diluar wilayah perkhemahan hal yang demikian seperti jalan raya, telefon biasa, balai polis, rumah penduduk kampung dan sebagainya. Jikalau untuk mempermudah anda menerima bantuan seketika sekiranya perlu. Panorama anda mengerjakan aktiviti ini dikawasan yang terpencil atau jauh kedalam hutan, pastikan anda berhampiran dengan tanah lapang dan tinggi agar kedudukan anda gampang dikesan dari udara.

4. SINAR MATAHARI
Kedudukan anda wajib memperoleh cahaya sang surya disebelah pagi untuk tujuan mengeringkan udara lembap dalam khemah dan juga mengeringkan baju dan perlengkapan yang berair. yang menawan juga tak kurang pentingnya kerana dia bisa memberikan ketenangan terhadap kita serta perkhemahan kita menjadi lebih seronok.

5. DENAI BINATANG
Jangan sekali-kali mendirikan khemah dikawasan denai hewan. Kerana dikhuatiri khemah anda akan menjadi mangsa rempuhan hewan yang mengaplikasikan denai hal yang demikian.